اوکی پروتکل (Ooki Protocol) با نماد اختصاری OOKI یک پلتفرم تجاری غیرمتمرکز است که بر روی زنجیره اتریوم ساخته شده و از طریق اوراکل چین لینک (Chainlink Oracle) گسترش یافته است. پروتکل Ooki که قبلا با نام bZx شناخته میشد، پروتکلی برای معاملات اهرمی (مارجین)، سهامگذاری (استیکینگ)، و همچنین وام دهی است که به هر کس اجازه می دهد تا برنامه هایی را پیادهسازی و اجرا کند که وام دهندگان، وام گیرندگان و معامله گران بتوانند از آنها استفاده کنند. به بیان دیگر اوکی پروتکل یک پروژهی جامعه محور است و همه تغییرات عمده در پروتکل با رای جامعه تعیین میگردد.
توکن Ooki در اصل یک توکن حاکمیتی در پروتکل Ooki است که به جامعهی این ارز دیجیتال اجازه می دهد تا با قرار دادن توکن های خود و رای دهی بر روی Ooki DAO، پروتکل را کنترل کند. دارندگان توکن OOKI می توانند در حکمرانی شبکه شرکت کنند و به روش های مختلف رای دهند.
اکوسیستم Ooki با هدف کنترل پروتکل توسط جامعه، به اشتراک گذاری وجوه، و رای دهی و مشارکت اعضا و دارندگان توکن حاکمیتی پروتکل طراحی شده است.
اوکی پروتکل یک طرح وام منحصر به فرد دارد که در آن کاربران می توانند در هر زمانی برداشت کنند و بلافاصله پس از وام دادن دارایی های خود کسب درآمد کنند.
اوکی پروتکل به غیر از پروتکل تجاری خود، دارای یک DAO و یک آکادمی است. معاملات Ooki، در مقایسه با سایر رمزارزها کمی متفاوت است، زیرا کاربران حداقل هزینه را برای لیکوئید شدن پرداخت می کنند و می توانند موقعیت های معاملاتی بیشماری داشته باشند.
سهام گذاری (Staking): دارندگان توکن OOKI می توانند توکن های خود را برای کسب سهمی از درآمد پلتفرم با سایر معاملهگران به اشتراک بگذارند و در پروتکل Ooki پاداش استکینگ خود را دریافت کنند.
حاکمیت (Governance): همچنین دارندگان توکن OOKI میتوانند در خصوص نحوهی عملکرد پروتکل، پیشنهادهای حاکمیتی ارسال کرده و حتی در رای دهی به آن نیز مشارکت داشته باشند بدین ترتیب دارندگان این توکن میتوانند در مسیر توسعه پروتکل Ooki تاثیرگذار بوده و در آن نقش داشته باشند.
علاوه بر OOKI، توکن دیگری به نام iTokens در پروتکل Ooki وجود دارد. iToken ها مانند iDAI و iUSDC توکنهایی هستند که نقش اصلی آنها انباشت سود است و هر چه بیشتر استیک شوند، ارزش آنها بیشتر خواهد شد. آی توکن ها (iTokens) سهم خاصی را در استخرهای وام دهی دیفای ایفا میکنند زیرا همانطور که اشاره شد، با پرداخت بهرهی وام گیرندگان به آن، ارزششان افزایش مییابد و چند برابر خواهد شد.
پروتکل Ooki یک پروتکل غیرمتمرکز و تحت مدیریت جامعه است که شامل معاملات مارجین، استقراض، وام دهی و سهام است. این پروتکل فضایی را برای معامله گران فراهم می کند تا اشکال مختلف تجارت در دنیای کریپتو را کشف کنند، OOKI همچنین به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا DApp هایی ایجاد کنند که به نوبه خود به وام دهندگان، وام گیرندگان و معامله گران اجازه می دهد تا با انعطاف پذیرترین پروتکل مالی غیرمتمرکز برای تعامل در چندین بلاک چین تعامل داشته باشند.
در حال حاضر حدود چهار میلیارد و چهارصد میلیون توکن OOKI در گردش است و طبق اطلاعات سایت Coin Market Cap حد عرضه آن حدود 10 میلیارد توکن است.
توکن OOKI در دسامبر 2021 با قیمت 0.028 دلار وارد بازار شد و چند روز بعد به سقف قیمت 0.05 دلار رسید. پروتکل OK از اوایل سال 2022 وارد روند نزولی شد و در ماه می 2022 به کمترین قیمت خود یعنی 0.003 دلار رسید.
با توجه به اینکه پروتکل Ooki در بستر شبکه و بلاک چین اتریوم راه اندازی شده است، بنابراین می توان گفت کیف پول هایی که از اتریوم پشتیبانی می کنند، قابلیت پشتیبانی از توکن OOKI را نیز دارا هستند که از این میان می توان به کیف پول متامسک اشاره کرد.
پروتکل Ooki در حال حاضر از سه بلاک چین اتریوم، پالیگان و اسمارت چین بایننس پشتیبانی می کند و تیم توسعهی آن قصد دارد در آینده با اجماع جامعه، روی بلاک چینهای جدید نیز مستقر شود.
دارندگان توکن OOKI به سادگی میتوانند موقعیت های معاملاتی اهرمی بلند یا کوتاه را با نرخ های بهره ثابت باز کنند.
پروتکل Ooki همچنین به کاربران اجازه می دهد وجوه را با وثیقهگذاری قرض کرده یا وجوهی را قرض دهند و کسب سود کنند.
بهترین کیف پول برای نگهداری اوکی پروتکل کدام است؟
کیف پول هایی که از اتریوم پشتیبانی می کنند، قابلیت پشتیبانی از توکن OOKI را نیز دارا هستند که از این میان می توان به کیف پول متامسک اشاره کرد.
آیا اوکی پروتکل برای سرمایه گذاری مناسب است؟
با وجود نوسان بالای بازار ارزهای دیجیتال، اوکی پروتکل به عنوان یکی از ارزهای دیجیتال محبوب و پرمخاطب، پتانسیل سرمایه گذاری را دارد.